Lehdistä

Apulannan englanninkielinen albumi valmistui vaivattomana oheistuotteena

(ILTALEHTI 06/09/02)
Teksti: Heta Hyttinen

"Good evening, New York!"

- Jos nyt jätetään nyreily sikseen, tää levy ei häviä millään tavalla suomenkielisille. Tässä on groove. Katsos, aina kun meikäläinen tekee biisin, mä teen sen remuenglannilla tyyliin föödisgöö ja Sipekin tekee rumpubiitit sen mukaan. Jokainen Apulannan biisi on tehty alunperin siis englanniksi, Toni Wirtanen paljastaa.

- Englanninkielinen juttu syntyi - näin humoristisesti sanoen - tarpeesta päästä keikoille muuallekin kuin niihin paikkoihin, missä ollaan oltu jo monta kertaa. Olis hauskaa päästä keikalle vaikka Wembleyn vieressä olevan pizzerian nurkkaan, Toni haaveilee.

Apulannan englanninkielinen albumi Apulanta julkaistiin virallisesti maanantaina, mutta jo pitkän aikaa pinnan alla on kytenyt huhua aiheesta. Käytännössä albumi valmistui jonkin sortin oheistuotteena samalla, kun bändi teki Heinola 10 -pitkäsoittonsa. Julkaisua pantattiin syksyyn, sillä Apulanta on "talon bändinä" marraskuun alussa maailmanlaajuisesti Microsoftin Xboxille julkaistavassa suomalaisten tekemässä Transworld Snoaboarding -videopelissä.

- Periaatteessa voidaan ajatella, että jo nyt, kun pelin promoja on jaettu ainakin 550 000 kappaletta, meidän ulkomaankielinen materiaali on menestynyt jo paljon paremmin kuin seitsemän suomenkielistä albumia yhteensä, Toni summailee.

- Onhan meidän enkkukielisiä biisejä ollut netissä jo pitkän aikaa. Varmaan Arska on laittanut ne sinne tai joku muu kieroilija, Wirtanen huomauttaa.

Henkinen tila vai Helping Shit?

Apulannan taittuminen englanninkieliseksi aiheuttanut ristiriitaisia kommentteja, jotka voi tiivistää: fanit ja jenkit tykkäävät, osa nutisee.

- Suomi on vähän sellainen maa, että jos omaa materiaalia vetää neljännellä kotimaisella, ne dumataan aina. Polttava kysymys meidänkin kohdalla on tietty se, että tuleeko biiseistä paskaa eri kielellä. En minä tiedä onko se ja sehän on makuasia, Toni toteaa ja vertaa tilannetta Ruotsin Kent-ilmiöön.

Kuitenkaan levyä ei ole tehty Suomen markkinoille ja sen pulpahtaminen nyt johtuu siitä, että kyseessä on yleisskandinaavinen julkaisu.

- Jos joku ulkomailla on kysynyt, mitä Apulanta tarkoittaa, me ollaan vaan väitetty kaikille, että se on tietty henkinen tila ja kaikki ovat olleet, että wow. Suora käännös olis tietty Helping Shit, Wirtanen pohtii.

- Sanotaan nyt kuitenkin näin, että ei nyt viitsis lähteä toitottamaan mitään liput liehuen. Se olis hienoa, että pääsis kiertämään. Ja tietysti se, että myytäis 20 miljoonaa levyä, tulis paljon dollareita Monacon tilille ja vois järjestää rockstaratissibileitä, missä on paljon malleja, Toni innostuu huomauttaen vision olevan kyllä lähinnä huumorpuolta.

"Järjettömän terapeuttista"

Apulanta on aina aika ajoin käynyt kaikessa hiljaisuudessa keikoilla Yhdysvalloissa ja tunnustellut maaperää. Kuitenkin Suomi pysyy Tonin sanojen mukaan ykkösprioriteettina. Uusi, marraskuun kahdeksas päivä julkaistava Hiekka-albumi on liki valmis ja kuulemma ihan tykki.

- Me ollaan aina pidetty paljon lomia ja miksei rundin jälkeen harrastaisi rockmatkailua maailmallakin. Oli niin siistiä, kun pääsi ekan kerran vetämään "good evening, New York", vaikka jengiä oli ehkä joku 20 henkeä. Myös "hello, Texas" toimi aika hyvin, Wirtanen muistelee.

- Tää on ollut järjettömän terapeuttista itselle ja ulkomaankeikoilla kaikilla meillä on sellainen fiilis, että mentäis takas alkuun. On hieno mennä rassaamaan vahvistinta, vaikka salissa on jengiä ja kukaan ei tule repimään. Sit vaan hengailee, pöllöilee ja käy heittämässä rokkenrollia. Jos sais internatsionaalin rockbisneksen kulkemaan, siinä olis työsarkaa moneksi vuodeksi, Toni tuumii tyytyväisenä.Keskustele Apulannasta uudistuneella keskustelupalstalla!
Nyt voit kirjautua kätevästi omalla Facebook-tunnuksellasi sisään.

Copyright © 2024 urbankillah visuals. Kaikki oikeudet pidätetään.