Lehdistä

Maalin alta aitoa Apulantaa

Suomen suosituin punkpoppoo kirjana, levynä ja keikoilla
(Savon Sanomat 7.11.1998)

HELSINKI
Ilkka Hynninen

Puhelinvastaajahuumoria parhaimmillaan: .haloo, Toni. Haloo! Anteeks, nyt ei oikein kuulu.. jotenkin pätkii. Soita myöhemmin uudelleen.

Suomen suosituimman punk-yhtye Apulannan keulahahmo Toni Wirtanen on kiireinen mies. Jos mielii keskustella nuoren biisinikkarin kanssa juuri julkaistusta kirjasta tai levystä, täytyy varautua hermoja raastaviin juttutuokioihin kännykkävastaajan kanssa.

"Tähän mennessä paras levy"

Murrosikäisten teinipoikien matka suomirokin eliittiin seitsemässä vuodessa on kiteytetty Apulanta - maalin alta - kirjaksi. Pasi Kostiaisen toimittamassa pokkarissa ruoditaan niin hajoamisen partaalle johtaneita kriisejä kuin keikkamatkojen kakkakepposiakin.

- On hirmu vaikea olla oikein mitään mieltä koko kirjasta. Ainakin se on hirveän rehellinen, laulaja Toni Wirtanen pohtii.

Maalin alta paljastuu paljon yllättävääkin tietoa. Harva on tiennyt, että 90-luvun anarkistisuuden symboliksi leimattu Toni on kuuden ällän ylioppilas ja intissä särmännyt reservin korpraali. Tai, että on olemassa resepti, jolla Michael Jacksonin Give In To Me-biisistä leivottiin yhtyeen läpimurtohitti Mitä Kuuluu. "Pari sointua uusiksi, laulumelodia simppelimmäksi ja esitykseen turhautuneen suomalaistaiteilijan raivoa."

- Emme ole kirjoittaneet kirjaa, vaan olimme haastateltavina - vähän niin kuin töissä. Siihen on kyllä saatu kerättyä paljon hauskoja tapahtumia vuosien varrelta, Toni tuumii.

Juuri julkaistu Aivan kuten kaikki muutkin-levy edustaa aikaisempaa rauhallisempaa Apulantaa. Tuttuun tyyliin tamperelaisessa huippustudiossa äänitetty levy on saundimaailmaltaan perinteistä punkkia huolitellumpaa.

- Täytyy sanoa, että olen todella tyytyväinen uuteen levyyn. Se on paras tähän asti tekemistämme
         Apulanta on erityisen tunnettu hurjasta singlemyynnistään. Anna mulle piiskaa ja Teit meistä kauniin ovat myyneet kummatkin yli 30 000 kappaletta.

- Uudelta levyltä ei tehdä sinkkua ainakaan heti. Ostakaa koko levy, se on hyvä kokonaisuus, kohuttu keulahahmo opastaa.

Keikoilla musiikkia - ei shokkihoitoa

Apulanta toteutti hiljattain vanhan punkkliseen esiintymällä alasti suorassa televisiolähetyksessä. Iltapäivälehtien lööpit saivat täytettä, ja kolmikko kyseenalaista kunniaa.

- Se nyt oli vaan semmoinen pila, eikä siitä ollut tarkoitus nousta tuollaista meteliä, Toni selittää.
          Bändi esittelee uutta materiaaliaan koko Suomen kattavalla kiertueellaan. Vuoden loppuun asti
          kestävällä turneella ei kuitenkaan nähdä paljasta reittä eikä pakaraa.

- Meidän ei tarvitse herättää huomiota shokeeramalla. Show on kyllä muuten näyttävä: paljon valoja ja massiivinen äänentoisto.

 Apulanta reissaa ympäri maata tiuhaan tahtiin.

- Kyllä keikkapaikoissa on eroja siinä kuin viineissäkin. Pikkukaupungeissa soitetaan usein diskon keskellä. Isommissa paikoissa porukka liikkuu musiikin mukana, vaikkei ne olisikaan bändin suurimpia faneja. Lappi on kokonaan oma juttu - siellä porukka diggaa paljon, muttei juurikaan liiku, Toni luennoi.

Kirjassa kolmikko kertoo pitävänsä tiedotusvälineiden huijaamisesta. Hyvänä esimerkkinä tästä on Suosikkiin sepitetty tarina bändin kuolleesta basistista, Timpasta. Todellisuudessa koko henkilö ei ole olemassakaan.

Kuinka paljon keulahahmo puhui pehmeitä tässä haastattelussa?

- Sitä kannattaa kaikkien lukijoiden miettiä omassa mielessään, Toni Wirtanen arvuuttaa.

© Sähköinen versio by #ApisKeskustele Apulannasta uudistuneella keskustelupalstalla!
Nyt voit kirjautua kätevästi omalla Facebook-tunnuksellasi sisään.

Copyright © 2024 urbankillah visuals. Kaikki oikeudet pidätetään.